Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

PDF létrehozása E-mail Nyomtatás

talajmunák gépesítése

Kérdés
Tisztelt kertbarátok! Kerti gépek témakörben abszolút amatőrként kérném a hozzáértő segítségeteket! Egy 1200 m2-es szőlőt és otthon egy 700 m2 kertet - aminek nagyobb része szőlő, gyümölcs, kisebbik fele zöldség - művelünk. A talajmunka túlnyomó része az enyém. Eddig kizárólag kézzel (ásó, kapa, huroló, tolikapa) műveltük, de főleg az őszi ásás, trágyázás már kezd fárasztó lenni, ráadásul a kertben a zöldséges részt nagyobbítani akarjuk. Ezért kéne vmi segítség. Lovas vagy nagyobb traktoros szántás kizárva (helyhiány, gyümölcsfák), ezért gondoltam, hogy egy rotációs kapa hasznos lenne. Mivel nem értek hozzá neten elkezdtem keresgélni. Több helyen írják, hogy a rotálás sem mindenható, sőt sokszor káros. Ezek szerint a kertben kellenne egy eke, töltögető eke, a szölőben kultivátor, saraboló? Szeretném megkérdezni, hogy a fenti munkákra milyen gépet ajánlanátok? (Fontos: kimondottan homokos talaj.) Netes keresgélés során kinéztem párat, ezekhez kérném a hozzászólásotokat! (Utánfutóm az autómhoz van, azzal vinném a szölőbe, akkor gumikerék nem kell a rotához, ugye?) - Honda FG 315: vizszintes motor, strapabíró konstrukció. Találtam hozzá adaptereket is csak felezőt nem. (Nincs is hozzá? Vagy nem is kell?) http://kozmashop.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=381&Itemid=1 Ezek gondolom, nem Honda gyártmányok. Tudja vki milyen minőségűek? Júliusban ez a gép akciós, úgyhogy most a fenti kiegészítőkkel együtt olyan 270ezer lenne (+ még a felező, ha kell.) - Robi 156 Honda v. Briggs motorral (fűnyíróm Briggs motoros, jó pár éve kifogástalan): minden szükséges adapterrel ez is 270-re jönne ki. - Robi 202 LX: jól értem, hogy hasonló áron, de ez erősebb? Viszont a Robix adaptereknél nem írják, hogy ezzel is kompatibilisek lennének. Ezek szerint ehez a géphez nincsenek adapterek? - KF 65 Dragon (szintén Honda v Briggs motorral): Erről sokan írják, hogy gyönge, silány összeszerelés. Azonban minden relatív. A fenti talajon és munkákra sem megfelelő? (Azért forszírozom, mert minden adapterrel 200 körül kijönne.) - (szintén Szentkirályi) Extra 850: jól értem, hogy ugyan azon az áron ez erősebb gép? A 65-ös adapterei ehhez is jók? - mostanában többen dícsérték az Oleomac gépeket. Ezek csak rotálásra jók? Tudom, szántáshoz ezeknél nagyobb gépeket ajánlanak, de figyelembe véve hogy homokról van szó és eddig is csak kézzel ástuk, megfelelő lenne -e ilyen kis eke? Tőkés szőlő őszi befödésére a töltögető eke alkalmas? Köszönöm a türelmet és előre is a segítséget!
A kérdést Fülöp László tette fel 2012.07.08 16:38 időpontban. Ha tud, válaszoljon a kérdésre, és ossza meg tapasztalatait.
Hogyan válaszoljak?
Ha Ön arra kíváncsi, hogy hogyan válaszoljon, akkor Ön igazán lelkes, jó kertész! Ha a kérdésre még nem érkezett válasz, vagy érkezett, de Ön ki tudná egészíteni, esetleg teljesen más a véleménye, akkor írja meg a lent található részen. A kérdező nagyon hálás lesz!
Válaszoljon a kérdésre!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső