Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Október harmadik hete: védd meg a fagytól a növényeket!

E-mail Nyomtatás

Kedves Húgom! Most kell gondoskodnunk a fagyérzékeny kerti növények védelméről! A tearózsabokrokat földdel fel kell kupacolni azért, hogy a vesszőkön levő, hidegre érzékeny rügyeket megóvjuk a téli fagy káros hatásától.

Védd meg a hidegtől növényeid!

A futó-, a bokor- és a parkrózsabokrok nem szorulnak téli védelemre.

A kajszi-, az őszibarack- és a mandulafák zavartalan áttelelését segíti, ha a törzsüket és vastag ágaikat bepermetezzük mésztejjel vagy vékonyan bemeszeljük. Ezt a régebben alkalmazott módszert szinte elfeledtük, pedig a fehér törzsek jobban kiegyenlítik a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti különbséget, ezért ritkábban jelennek meg rajtuk a fagysebek és fagyrepedések.

havas_noveny_02

A fügebokrokat náddal, napraforgószárral, évelő növények levágott szárával kell sátorszerűen megvédeni, nem is annyira a fagytól, mint inkább az ólmos eső hatásától. A fiatal rozmaring és gránátalmabokrok hasonló védelemre szorulnak.

A pampafű hatalmas, látványos bugáit le kell vágni, de a leveleket csak össze kell kötözni, és fenyőágakkal, náddal, gyékénnyel kell védeni a zord, téli időjárástól.

A muskátlit is vidd védett helyre

Mihelyt az első fagyok közelednek, a muskátlitöveket is fagymentes helyre kell menekíteni. A kerti muskátlit szedjük ki az ablakládából, és sűrűn vermeljük be őket egy ládába, gondosan ügyelve arra, hogy a gyökérzetet a föld teljesen körülvegye! A ládát fagymentes, nem egészen sötét helyen kell tartani, és egy-két hetenként kell megöntözni. A futó muskátlit szobahőmérsékletű, világos helyiségben lehet átteleltetni, rendszeres öntözés mellett.

A többi, edényes növény teleltetéséről a következő levelemben részletesen beszámolok.

havas_noveny_05

Csíráztass: így pótold télen a vitaminokat!

Ahogy közeledik a tél, a szervezetünknek egyre nagyobb szüksége lesz vitaminpótlásra. Ennek egyik jól bevált és egyszerű módja a kerti zsázsa fogyasztása. A termesztése nagyon egyszerű! Töltsünk meg egy cserepet homok és virágföld keverékével vagy terítsünk lapos edénybe fűrészport, szűrőpapírt, illetve kőgyapotot; ezeket nedvesítsük meg, szórjuk rá a barna magokat, és fedjük le őket vékony homokréteggel!

Tartsuk a tenyészedényt húsz-huszonöt fokos hőmérsékletű, világos helyen, és gondoskodjunk róla, hogy a talaj sohase száradjon ki! Öt-hat nap múlva a magok kikelnek, és további három-négy nap múlva el lehet kezdeni a zsázsa „betakarítását", azaz a két lomblevéllel rendelkező növények ollóval levágását. Ne húzgáljuk ki a talajból a növényeket, mert a gyökérre tapadó föld elszennyezi a fogyasztásra való növényi részt!

Zsázsa

A zsázsát többnyire nyersen fogyasztjuk, vajas kenyéren vagy körözöttbe, túróba keverve, de ízesíthetünk vele levest, mártásokat vagy a dresszinget is. Íze kellemesen tormazamatú.

Hát ennyi fért mai levelembe, kedves Húgom! Eredményes őszi munkákat és töretlen egészséget kívánok Neked és Szeretteidnek!

Kelt Kertvárosban, október harmadik hetében

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció »