Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Nyárelő a kertben

E-mail Nyomtatás

A tavaszi rohammunka után júniusban is számtalan feladat vár ránk a kertben. Igaz, ilyenkor már megkezdődik a termények betakarítása is, ami bőséges jutalmat nyújt a kert ápolására fordított fáradságért.

Érik a szamóca

Ilyen jutalomtermény a szamóca (a piacon következetesen földiepernek nevezik), amelynek a fő szezonja most van, hadd essék tehát először erről a korai, zamatos, illatos gyümölcsről szó.

A szamócabokrokat naponta, alaposan meg kell nézni és az érett gyümölcsöket rövid kocsánnyal kell leszedni. Az öntözővíztől vagy az esőtől nedves gyümölcs, különösen, ha kocsány nélkül választják le a bokorról, nagyon gyorsan rothad. A szamóca nem utóérő gyümölcs, tehát csak a tökéletesen beérett gyümölcsöt érdemes leszedni, viszont az érett gyümölcs ne maradjon a bokron, mert gyorsan meglepi a szürke penész, amely azután a többi gyümölcsökre is átterjed.

Szamóca

A termés betakarítása után is szükség van a szamócabokrok gondozására; ahhoz, hogy jövőre is gazdag termést takarítsunk be, az idén öntözni és táplálni kell a bokrocskákat, hogy a nyári, egészséges lombozatuk elegendő tápanyagot tudjon felhalmozni a termőrügyek kifejlesztéséhez. Ha a leveleken egy betegség kerek, sötét foltjait észleljük, akkor permetezzük meg a szamóca-ágyást gombaölő szerrel. Kedvező időjárás esetén már júniusban elkezdődik az indák fejlődése; ezek legyökerezését elősegíti,ha az inda szárát kevés földdel a talajhoz rögzítjük. A gyökeres szamócapalántákat augusztusban telepíthetjük az új ágyásba.

Az őszibaracknak sok ellensége van

Az őszibarackfákat most sokféle károsodás veszélyezteti: esős időben újból megjelenhet a levélfodrosodás, a lisztharmat, a rovarkártevők közül pedig a levéltetű és a keleti gyümölcsmoly. Ezek ellen permetezéssel kell védekezni, gondosan ügyelve az élelmezésegészségi várakozási idő betartására, vagyis csak olyan permetezőszert szabad használni, amelynek a hatóanyaga a gyümölcs éréséig teljesen elenyészik. Az őszibarackot – a szamócához hasonlóan – a családi kertből teljesen éretten szüreteljük le, mert a gyümölcsök ebben az állapotukban a legízletesebbek, a legédesebbek és a legszebbek!

Őszibarack

A paradicsom legyen finom és illatos

Egyre erősödik a fogyasztóknak az az igénye, hogy jó ízű, illatos, húsos paradicsomot fogyaszthassanak. Ezt a követelményt a kistermelők és a házikertek tudják a legbiztosabban kielégíteni, feltéve, hogy a régi, népi termelésben elterjedt fajták palántáit ültették el. Ezek a fajták egy-másfél magas bokorrá nőnek és folyamatosan hozzák a virágaikat, érlelik a gyümölcseiket. Ennek érdekében a levelek hónaljából előtörő hajtásokat minél korábban ki kell tördelni, mert különben a tápanyagok jelentékeny részét elszívják a virágokat viselő főhajtások elől.

Paradicsom

A zellert is "metszeni" kell

Egyre nagyobb igény mutatkozik a zeller iránt, amely a könnyű, homokos vályog, tápanyagokkal és vízzel gazdagon ellátott termőhelyek növénye. Most a fejlődő zellergumókon képződő gyökereket le kell vágni annak érdekében, hogy a gumó kellően kifejlődjék. A zeller nem csupán a vasárnapi húsleves ízesítésére való, hanem igen kellemes mártás és a saláta is készíthető belőle.

Gyógynövények a kertben

Most kezdődik a gyógy,- fűszer és illatnövények betakarítása. A virágzó levendula és rozmaring hajtásokat kössük össze kis kötegbe és fejjel lefelé akasszuk fel szellős, árnyékos helyre, ahol egy hét alatt a nyári meleg időben megszáradnak és a leveleiket lemorzsolva akár egy évig is tárolhatóak . hosszabb ideig ne hagyjuk száradni a kötegeket, mert megporosodnak és a molyok , valamint egyéb rovarok is szívesen közéjük költöznek. Megjelent egy új, különleges növény szárított gyümölcse a bioboltokban, ez a goji, amely nálunk is megtermelhető, róla részletesebben tájékoztat a keretben olvasható szöveg.

Szinte mindenki ismeri a semfűsemfa (Lycium halimifolium) nevet viselő bokrot, amely a régi kertekben, parkokban, temetőkben képezett másfél-két méter magas, lila virágú és piros bogyókat érlelő sövényt. Ennek közeli rokona a goji (Lycium barbarum), amelynek bogyói esszenciális aminosavakat, proteint, nyomelemeket és sokféle vitamint tartalmaz. Angolul joggal nevezték el happy berry-nek és Kínában, Tibetben évszázadok óta azt tartják róla, hogy titokzatos erőket és energiákat képes a fogyasztóiban felszabadítani.

Goji

A viszonylag igénytelen, de meleg, napos helyet igénylő növény egy-egy kifejlett bokra hat kiló bogyót is érlel. Ezeket nyersen vagy szárítva fogyasztják, de egyre több ivólevet, teát, kozmetikai cikket, az apró magjából pedig olajat készítenek.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső