Április közepe: gyönyörködj a most virágzó növényekben

Most, amikor jegyzetfüzetemmel az ölemben az öreg présházunk előtt ülök, azon morfondírozok, hogy évszakonként mennyire különböző az ember "virágigénye".

Mi virágzik most?

Nyáron szó nélkül megyünk el a leggyönyörűbb rózsa mellett, alig vesszük észre az elegáns liliomot vagy a finomságában is előkelő hortenziát. Tél végén viszont, amikor ki voltunk éhezve a friss virágokra, a tarka, vidám színekre, már az első kinyílt krókusznak, a kedves, zöldessárga téltemetőnek, a szerény hóvirágnak is örültünk. Azután később valódi gyönyörűség volt a mandulafák rózsaszínű virágpompája (a Balaton-felvidék ilyenkor elragadó!); a sárga aranyfa (Forsythia) bokrai mintha mézzel lennének leöntve, a meggyfák pedig úgy pompáznak fehér virágruhájukban, akár valahány kényes menyasszony.

Forsythia

Szép ez a tavasz, a természet minden évben, menetrendszerűen megismétlődő csodája. Mert minden baj és gond, minden acsarkodás és gonoszkodás ellenére a tavaszi színjáték szereplői - a fák és a bokrok, a tulipánok, a madarak és a tarka lepkék, a fürge gyíkok és. a lomha földigiliszták - mind az élet elsődlegességét hirdetik, örök optimizmust sugallnak a tél viszontagságaitól meggyötört, fáradt és rosszkedvű embernek. Remélem Te is hasonlóan érzed a tavasz üzenetét, kedves Húgom!

Van munka a szőlőben

Most a szőlőskert tavaszi munkáiról szeretnék Neked néhány fontosnak ítélt tudnivalót elmondani. Rügyfakadás után és lombosodás előtt még egyszer gondosan át kell tekinteni a szőlőtőkéket, és a száraz csonkokat, esetleg a ki nem hajtott vesszőket le kell metszeni. Ha netalán túlságosan sok termőrügyet hagytatok volna a tőkéken, akkor utómetszéssel még ezek számát csökkenteni lehet.

Mihelyt a hajtások 6-10 cm hosszúra nőttek, el lehet kezdeni a hajtásválogatást: Ennek során az alkalmatlan helyen lévő, túl sűrűn álló hajtásokat kézzel kitördeljük. Ezzel eleve megakadályozzuk, hogy a tőke nyáron és ősszel nagyon sűrűvé váljon és a beárnyékolt fürtök ne tudjanak beérni.

Ha még nem történt meg, ezt követően elvégezhetitek az első permetezést. Ennek a szerkombinációját úgy állítsátok össze, hogy egyszerre nyújtson védelmet a peronoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás, a szőlőatka és a szőlőmoly ellen.

A kártevők közül különösen a szőlőatkák elleni védekezésre hívom fel a figyelmedet, mert ezek évről évre veszedelmesebbek lesznek. Az első tünet úgy jelentkezik, hogy a hajtás vontatottan bontakozik ki, a fertőzött tőke nehezen lombosodik és a levelek gyűröttnek látszanak. A kártevők válogatnak a tőkék között; nem mindegyiket támadják meg tavasszal, de később valamennyit ellepik. Védelmet nyújt az atkák ellen a Neoron, a Mitac és a Cascade nevű készítmény

A szőlőskert elgyomosodása ilyenkor kezdődik el. De aki most alaposan kapál, az könnyedén úrrá lehet a gyomnövények fölött. Persze, ha valaki addig vár a kapálással, amíg a gyomok derékig érnek és már elszórták magjaikat is, annak nehéz és fárasztó feladata lesz a szőlősorok megtisztítása.

A szőlő vízigényes növény, különösen most, á hajtásnövekedés időszakában, amikor a képződő szövetek felépítéséhez sok vízre van szükség. Ajánlatos tehát behúzni az öntözőcsövet a szőlősorok közé és alaposan megöntözni a tőkéket. Most van itt a veteményezés ideje.

Már most érdemes kiültetni néhány korai paradicsompalántát; ha még talajmenti fagyok jönnének, akkor ezeket be lehet takarni földdel; cseréppel, papírsüveggel, és, a legrosszabb esetben pótolni lehet a kifagyott palántákat. Ültesd a paradicsompalántákat mélyebben, mint ahogy a melegágyban álltak, mert a száruk is gyökeret ereszt, és így többet teremnek.

Vesd el a zöldségmagokat

Itt van a babvetés szezonja is. Korábban már ajánlottam, hogy vessél zöldhüvelyű fajtát is. Ezek a külföldi fogyasztók körében nagyon keresettek, mert nem szálkásodnak, és ha a hüvelyek egy kissé túlfejlettek, akkor is nagyon jó zamatúak. Hétvégi kertekben ez különösen előnyös tulajdonság.

Most vetjük a tökfélék sokaságának a magját is, trágyával dúsított fészekbe. A főzőtök, a cukkini és a patisszon számodra már nem ismeretlen, sőt recepteket is alkottál ezek elkészítésére. Kerítések, oszlopok befuttatására alkalmas a kevésbé ismert kolbásztök, amelynek combvastagságú gyümölcsei akár két méter hosszúra is megnőnek. Ismerőseim körében nagy sikere volt a laskatöknek, amely egész télen át tárolható; ha a húsát forró vízbe dobják, akkor csíkokra esik szét; ezért nevezik Istengyalulta töknek is. Téli csemegét terem a sonkatök, amelynek 1,5-2,0 kgos gyümölcsei sütésre alkalmasak, kiváló ízűek, kevés energia felhasználásával gyorsan megsüthetők. Figyelmedbe ajánlom a szivacstököt is. Ennek az az érdekessége, hogy amikor az érett termés külső héját lehúzzuk, akkor alatta egy szivacsszerű képződmény kerül a napfényre; ezzel kiválóan lehet mosakodni, regenerálja a bőrt, frissé, üdévé teszi az embert.

Lehet már vetni a mángold magját, hogy a leveleiből főzött ételekkel felidézzük a nagymama konyháját. Egy négyzetméter mángoldvetés kielégíti egy négytagú család igényét. Ehhez két gramm, azaz egy tasak vetőmagra van szükség. A magvakat 30 cm sortávolságra, 2 cm mélyen kell elvetni; és június közepétől rnár lehet az első leveleket szedni.

Ha már a babról esett szó, nem hagyhatom el a zsizsik elleni védekezést. Alapja a fertőzéstől mentes vetőmag, ezért csak szakboltban vásárolt, csávázott magot érdemes vetni. Ha á szomszédból mégis fertőződne a babvetés, akkor a betakarított száraz babot helyezzük 48 órára a hűtőszekrény mélyhűtő rekeszébe vagy fagyasztóládába. Ha a kezelés után kivesszük, akkor a továbbiakban kamrában tárolhatjuk a babot; a zsizsik a hidegtől elpusztult.

Az egynyári virágokra már nem maradt hely; róluk legközelebb írok. Addig is sikeres kertészkedést kívánok Neked, szeretteidnek és szűkebb-tágabb környezeted termelőinek is.

Kelt Füreden, április havában.