Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Kerti fórum

málnaültetés
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 12
TÉMAKÖR: málnaültetés
*
málnaültetés 1 éve 7 hónapja  
Tisztelt Kertbarátok!
Következő a kérdésem: szeretnék egy kb. 10m-es málnasövényt telepíteni, úgy rendelném katalógusból, csak nem találok arról semmi konkrét infót hogy ebben az esetben milyen távolságra kell őket ültetni.
Remélem valaki tud segíteni, nagyon megköszönném
Végh Máté
Hozzászólás: 2
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.

Válasz: málnaültetés 1 éve 7 hónapja  
A málnatöveket elég 1,5 méterre ültetni egymástól.mivel elég drágák a katalógusból rendeltek.Őntözni kell a tövek kőrnyékét.és a következő évben annyi újjat hajt,hogy lessz belöle még eladó is. Misi
Kószó Mihály
Hozzászólás: 6

Válasz: málnaültetés 1 éve 6 hónapja  
Kedves Kertbarátok!

Jómagam is málnaültetés (inkább átültetés) előtt állok.Ha sövényt akarnék,akkor én kicsit sűrűbben ültetném,nem 1.5 m-re egymástól.Szerintem elég 1 m-re is.Javaslom,hogy folyton termő málnát ültessetek.Nálam nagyon bevált,pedig csak 1 tövet ültettem.Mindig az új hajtásokon hozza a bőséges termést,nem az 1 éves vesszőkön.Hátrány,hogy elég drágán árulják a kertészetek(1300 Ft körül)

Üdvözlettel:
Gráczer Ferenc
Gráczer Ferenc
Hozzászólás: 80

Válasz: málnaültetés 1 éve 6 hónapja  
Én is azt mondom, hogy 1 m elég, mert úgyis olyan sok hajtást hoz a föld alatt, hogy gyorsan besűrűsödik körülötte. de sajnos sokszor kell ritkítani egy idő után, mert kusza lesz és átláthatatlan. vagy ha van türelmünk akkor keveset rendelni, nagy távolságra ültetni, és utána saját magunk dugványozni. ŰEz is egy megoldás.
Annus Péter
Hozzászólás: 12

Válasz: málnaültetés 1 éve 5 hónapja  
Málnát termeszthetünk különálló bokorként, és sövényként is. Amennyiben különálló bokrot akarunk nevelni, akkor 1-1,5 méterre célszerű ültetni a vesszőket. Viszont ha sövényt akarunk telepíteni, akkor folyóméterenként 6-8 termővesszőt kell ültetni.
A sövényt a magasművelésű szőlőtermesztéshez hasonlóan oszlopok közt kifeszített 2-3 soros drót mellett célszerű nevelni. Amennyiben több sort is szeretnénk egymás mellett, úgy a két sor között minimum 1 méter távolságot kell hagyni.
Üdvözlettel: Vas János.
Vas János
Hozzászólás: 15

Válasz: málnaültetés 1 éve 5 hónapja  
Kedves Máté!
Én is kb 30-35cm-re últettem a sövénynek szánt málnát. A huzalokat párosával faszítettem ki, kötözés helyett kb 1.5mm vastag huzalból /ami könnyen hajlítható/ kampókat, horgokat hajlítottam. Az egyik huzalra lazán rátekertem, másik vége ráakasztva a párhuzamos huzalra. Kb egy méterre 3 akasztó, a hajtásokat gyakran a huzalpárok közé kell igazítani. Kb 2-3 cm a két huzal közti táv. Akármikor kinyitható a kis "kampó".
üdv: Gábor
Lukács Gábor
Hozzászólás: 9

FelOldal: 12
a legutolsó hozzászólásokat az íróasztalra tehetjük

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció »

Kerti bolt

Kosár tartalma:
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.
Megrendelés

Növénykereső