Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Kerti fórum

Milyen állat?
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 12
TÉMAKÖR: Milyen állat?
Milyen állat? 2 éve 1 hónapja  
Kedves Fórumozók!

Ezt a témát azért indítom, hogy legyen hol beazonosíttatni az általunk megfigyelt, számunkra ismeretlen állatokat.
szellosdy
Hozzászólás: 17
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Utolsó szerkesztés: 2010-04-16 10:11 : szellosdy.
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.

Válasz: Milyen állat? 2 éve 1 hónapja  
Az első kérdést mindjárt fel is tenném: Mik lehetnek ők?
A hétvégén ástam a kertet, és egy régen kivágott almafa gyökere és föld alatti törzsrészei közelében akadtam rájuk.

szellosdy

Van egy ilyen közmondás, amit erről a különös lényről találtak ki. Ezvalahogy igy szól: "Nézd csak miből lesz a cserebogár!"
A cserebogarak (Melolonthinae) a rovarok (Insecta) osztályában a ganéjtúrók (Scarabaeidae) családjának egyik alcsaládja. Az alcsaládba 28 élő és egy kihalt nemzetséget, valamint 11, nemzetségen kívüli nemet sorolunk.
Növényekkel táplálkozó, zömmel kártékony bogarak. Egyedfejlődésük általában több évig tart. Lárváik a földben élnek; az embrió csak nedves talajban fejlődik ki. A lárva a talajban vízszintesen és függőlegesen is vándorol:
a fiatal lárvák humuszevők.
az idősebbek polifág gyökérkártevők.
A lárva a gyökeret elrágja, hámozza, gödrös mélyedéseket készít. Rágásával a másodlagosan károsító kórokozóknak is utat nyit.
Az imágók jóval kevesebb tápnövényen élnek, mint a lárvák. Tápnövényük leveleit szabálytalan szélű, karéjozó rágással károsítják. Gradáció idején az elsődleges tápnövényeket tarrá is rághatják.
A talajban lárva vagy imágó alakban telelnek.
Magyarországon leggyakoribb és legjelentősebb kártevő cserebogárfaj a májusi cserbogár (Melolontha melolontha).
Vas János
Hozzászólás: 15
Utolsó szerkesztés: 2010-04-18 22:07 : V_János.

Köszi, a kisebbek valószínű ezek lesznek, de a nagyobb az akkora volt, mint 3 májusi cserebogár egymás után, és kb másfélszer olyan széles, a képen is látszik. Alien?
szellosdy

Válasz: Milyen állat? 2 éve  
Szeretném megtudni egy szép piros bogárka nevét,képet sajnos nemtudok róla feltenni, de megpróbálom leirni.

5-7 mm,egyszinü piros,téglalap alaku a páncélja, csak a liliom levelein találkozom vele. A cincérerekre hasonlit.
Előre is köszönöm a segitséget
Lippai Józsefné
Hozzászólás: 3

Válasz: Milyen állat? 2 éve  
Talán ő lesz:

Gyerekkoromból nekem is rémlik, csak liliomon láttam én is, valóban, és mivel a liliomok a homokozónk mellett voltak, sokat láttam! Cincog is. A neve: Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) de nem 100%

Rengeteg kép róla
szellosdy

FelOldal: 12
a legutolsó hozzászólásokat az íróasztalra tehetjük

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció »

Kerti bolt

Kosár tartalma:
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.
Megrendelés

Növénykereső