Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

2012. február 4. szombat - Ráhel, Csenge

Kerti fórum

Szobanövények
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 12
TÉMAKÖR: Szobanövények
Szobanövények 2 éve 3 hónapja  
Szobanövények
Bálintgazda.hu
Adminisztrátor
Hozzászólás: 43
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.

Válasz: Szobanövények 1 éve 11 hónapja  
Kedves Bálint gazda! Szeretném Öntől meg kérdezni Nekem van négy Passiflora golgotám és nem tudom milyen földbe ültessem őket. 1 Atalám egy Foetidám Incence a fodros,.. Alardi. Köszönöm válaszát. Dulka Anna
Dulka Anna
Hozzászólás: 2

Válasz: Szobanövények 1 éve 3 hónapja  
Üdv...

Engem az érdekelne, hogy a Fikusz amit az OBI-ban vettünk 2-3 éve, folyamatosan gyengül és ami levelet hoz az kicsik és elhullnak valamint az új ág hajtások nagyon vékonyak és lefelé hajladoznak a hajtás ágak nem fásak kb. 1-2mm vastagok hajlékony zöld.
Nyáron 7-10 naponta szoktuk öntözni a szoba növényeket, kivéve a páfrányt azt heti 1-2 alkalommal, a fikuszt felülről öntözzük az egész föld felületen szétosztva, míg az alátétben meg jelenik a víz.
Ősztől kezdve, Télen, egész nyár elejéig viszont csak 14-16 naponta öntözzük a vizes alátét tálba juttatva a vizet.
Egyszer már átültettük az új virágcserépbe (műanyag) az aljában egy sor agyag kavics van.
Nyáron és egészen őszig tápoldatot is juttatunk neki a locsoló vizzel, és mikor szezonálisan kapható az OBI-ban az a 20ml-es kicsi zöld önadagolós szobai tápoldat folyadékot is szoktunk bele tenni a földjébe. A vízhez mindig kevesebb tápoldatot teszünk, nehogy kiégesse valamelyik növényt, fényt is kap, mivel az ablaktól, kb. 2m re van a konyhában, mivel itt kap a legtöbb fényt, de nem éri a napfény közvetlenül, így a levelek nem perkelődnek meg, csupán a fentebb említett gyenge és vékony hosszú 20-30 cm-es hajtások vannak és gyenge kicsi levelek, amik zöldek ugyan, de ha locsoláskor mozgatjuk, mindig van, hogy elég könnyen lehullik néhány levél...?
Amikor az OBI-ból vettük, akkor egészséges és nagy levelei voltak, de azok már rég nincsenek rajta, mert majd mind lehullott, az újjak meg kicsik és gyengék. ?
Nyest Imre
Hozzászólás: 44
Utolsó szerkesztés: 2010-10-20 00:57 : VadKan.

Válasz: Szobanövények 1 éve 2 hónapja  
Üdv...

Az egyik "Zamia Culcas" -unk elkezdet sárgulni, feltételezésem szerint sok vizet kapott, mi lenne neki az optimális öntözés és fényigénye, sajnos még nincs tapasztalatom-e növénnyel kapcsolatban...

Jó lehet-e a sejtésem... ?

Köszi az esetleges választ...
Nyest Imre
Utolsó szerkesztés: 2010-11-23 19:35 : VadKan.

Vélhetően a túlöntözés lehet a gond.
Én ugyanígy jártam tavaly az egyikkel, és folyamatosan dobta le a leveleket. ilyenkor én úgy csinálom, hogy ha látom, hogy elkezd száradni v rothadni a levele, nem öntözöm addig amíg teljesen ki nem szikkad a földje. ekkor egy nagyon kevés vizet adok neki, és ha folytatódik a száradás akkor más lehet a baj. Viszont az biztos hogy nagyon ritkán kell öntözni, mert a gumóiban elegendő vizet tud magának tárolni. Így ha sok vizet kap akkor ez történik.
Egy másik észrevétel, hogy ez már régi levél, ami az újak növekedésével fokozatosan leesik. mindenesetre érdemes csökkenteni a vízadagot.
És nagyon fontos a zamioculcas-nál, hogy nem szereti a csapvizet! mindig esővizzel kell locsolni.
Annus Péter
Hozzászólás: 12

Köszönöm Péter a válaszod, mi is erre tippelünk, mert ezenkívül van még két cserépben, ami ennek a testvérei és azoknak semmi bajuk...
Akkor jön a Sivatagias Tél... ))

Üdv...
Nyest Imre

FelOldal: 12
a legutolsó hozzászólásokat az íróasztalra tehetjük

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció »

Növénykereső