Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

2010. augusztus 1. vasárnap - Boglárka

Kerti fórum

Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával szem
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 123
TÉMAKÖR: Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával szem
Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával szem 5 hónapja 4 hete  
Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával, hallottam már füstölésről meg öntözésről, de hogy kell azt csinálni, mikor öntözzek vagy füstöljek, éjszaja is kell, és mi van ha öntözhéskor olyan hideg van hogy ráfagy a fákra Vagy van más megoldás is, gondolkoztam, hogy a kissebb fákra soliát rakok Köszönöm Antal Antal
Antal
Hozzászólás: 10
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.

Válasz: Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával szem 5 hónapja  
Találtam, remélem segit:
A kajszi fagyérzékenysége alapvetően déli származására vezethető vissza, de emellett még más tényezők is szerepet játszhatnak benne.
A kajszi fagyérzékenysége alapvetően déli eredetére (Közép-Ázsia, Afganisztán, Irán Örményország, Törökország) vezethető vissza. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a mélynyugalmi állapota már január végén-február elején befejeződik. Ha ilyenkor enyhe az idő, akkor megindul a fák élettevékenysége, a rügyek duzzadni kezdenek. Ha az átmeneti enyhülést hideg idő követi, akkor a rügyek elfagyhatnak. A tavaszi fagyok pedig a virágbimbókat károsítják.
A kajszi fagyérzékenységét az ún. gutaütés tovább fokozza. A betegséget valószínűleg egy baktérium (Pseudomonas syringae) és egy gombafaj (Leucostoma cincta ) összejátszása okozza. A kórokozók november elejétől márciusig fertőznek. Sebzéseken keresztül hatolnak a növény kambiumába és háncsszövetébe, ahol a cukortartalom ennek köszönhetően egyre alacsonyabb lesz. A hígabb cukoroldat magasabb hőmérsékleten fagy, s ez a jelenség a kajszi fagytűrését csökkenti. A baktérium sejtfalában lévő fehérjéknek jégmagképző szerepe van, ezért a fa szövetnedvében hamarabb indul be a fagyási folyamat, mint normális esetben. A kambium és a háncsszövet is elpusztul. A fa egy-egy ága, vagy a törzs károsodása esetén az egész fa elhal.

Ezért fontos, hogy a kajszi metszését lehetőleg március végére, április elejére időzítsük és a sebeket előírás szerint kezeljük. Alternatív megoldásként zöldmetszést is végezhetünk.
Rácz Monika
Hozzászólás: 15

Köszönöm válaszát,igaz nem tudtam meg , hogy mivel védekezhetek, és persze olvastam nagyrészéről már az interneten, de volt pár dolog amit még nem hallottam, és hasznosítani tudok

Köszönettel

Kajtár Antal
Antal

Itt ezen az oldalon is találtam erre választ:
"A védekezés a következőkben foglalható össze:

* 1. Óvjuk a fákat a mechanikai sérülésektől.
* 2. A fákat lehetőleg közvetlenül a virágzás előtt nyessük.
* 3. A metszésnél használt eszközöket rendszeresen fertőtlenítsük.
* 4. Tél végén lemosásszerűen permetezzük a fákat 2%-os bordói lével vagy ezzel azonos hatású más gombaölő szerrel.
* 5. Gondosan végezzük el a sebek kezelését és ápolását Cellcid nevű balzsammal."
Rácz Monika
Hozzászólás: 15

Fagyérzékenységet csökkenti a jó káliumellátottság.
Fagyvédő öntözést a leghidegebb órák-hajnal- előtt néhány órával érdemes kezdeni és az a jó,ha ráfagy a fára,így is szigetel.A szórófej fém legyen,hogy vezesse a hőt,mert a nem hővezető műanyag szórófejeken a lyuk befagy.
A füstölés is lehetséges,de eléggé körülményes,nagyobb területnél esetleg érdemes.A nyíregyházi Agroker árul füstölőgépet.
Mindkét fagyvédő megoldás néhány fokos fagynál használható eredményesen.
A kajszit lehetőleg keleti lejtőre kell ültetni,hogy minél tovább maradjon nyugalmi időszakban és azért lejtőre-persze csak ,ha lehet-,mert onnan lefolyik a hideg levegő.
Tölgyesy Gyula
Hozzászólás: 5

Válasz: Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával szem 4 hónapja 3 hete  
Kedves Mónika

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segít nekem, mivel most telepítettem 140 kajszifát, és minél többet szeretnék tudni, hogy óvhatom meg őket a betegségektől, ha olvassa még ezeket a leveleket szeretném még megkérdzni, hogy lehet borói lét készíteni, úgy hogy ként keverek hozzá, hallottam már hogy a ként hozzá kell főzni, de nem tudom pontosan hogy készül, nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget is

Antal
Antal

FelOldal: 123
a legutolsó hozzászólásokat az íróasztalra tehetjük

5 perc kert

Regisztráljon az 5 perc kert hírlevélre, hogy megtudja, mit tanácsol Bálint gazda ezen a héten! Regisztráció »

Növénykereső