Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Kerti fórum

Iskolakerthez egy kis segitség.
(1 megtekintés) (1) vendég
LeOldal: 1
TÉMAKÖR: Iskolakerthez egy kis segitség.
Iskolakerthez egy kis segitség. 1 éve 3 hónapja  
Jó napot kívánok. Ukrajnából írok önöknek. Szeretnék egy kis segitséget kérni a szakdolgozatomhoz. Szakdolgozatom témája "Iskolakert és tanösvény". Az a gond, hogy megkell terveznem egy virtuális(kitalált) iskola iskolakertjét. Megvannak az Ukrán törvények által előírt méretek, amelyek a következők: az össz terület nagysága 20000 (m2).
Vetésforgó-3000
Zöldséges-4000
Gyümölcsös-8000
Gyümölcsös és díszkert-1000
Szőlőültetvény-700
Kollekciós és rendszertani terület-700
Szelekciós és genetikai részleg-700
Virágos és díszkert-1000
Üvegházak (melegházak)-4000
II. Zoológiai részleg
Fészer, méhészet, vadon élő állatok részlege-500

Szeretném a tanácsukat kérni abban, hogy milyen fajta növényeket "ültessek" a területekre? Ha lehet olyan növényeket ajánljanak, amelyek az adott területre jellemzőek(síkság/Kárpátalja) és nem igényelnek sok gondozást. Ha pedig a biológiai oktatásban is fellehet őket használni,az már tökéletes lenne
Válasszukat előre is köszönöm.
Üdv. Dubenko Szergej
Dubenko Szergej
Hozzászólás: 2
felhasználó kilépve Kattintsunk ide a felhasználói profil megtekintéséhez
Vendégként nem küldhető be hozzászólás.

Válasz: Iskolakerthez egy kis segitség. 1 éve 3 hónapja  
Üdv!

Hú, de sok mindent kérdeztél ... szerintem sok kertész társunkat visszarettent a kérdéskör komplexitása (bevallom, engem is.. Az én kertem 700 m2 csupán, így a megadott léptékekben nem is tudok gondolkodni...)

Szerén kis tudásom van, de néhány tippet hátha adhatok, csak valahogy szűkíteni kellene a témaköröket, így a többiek is szívesebben írnának.

Én a biodinamikus kertművelést céloztam meg, határozottan keresve a régi, "elfelejtett" fajtákat, mint a csicseriborsó, sarjadékhagyma, csicsóka stb.

A csicseriborsóról ezen a honlapon rengeteg okos dolgot találhatsz, ami önmagáért beszél

A sarjhagyma, vagy téli sarjadék hagyma nagyon kedves a szívemnek, mivel éveken át adhat friss zöldhagymát, nem kell mindig újratelepíteni, ráadásul egész évben szedhető.

A csicsóka kiírthatatlan és finom...ember-állat egyaránt élhet vele, cukorbetegek számára is megengedett és Bálint gazda írásaiból megtudtam azt is, hogy erdők szélére telepítve táplálékot nyújt a vadaknak, csökkentve a téli vadkárt is. Ráadásul szép virágja is van.

Fűszerek bemutatásához kedves és látványos ötletet olvastam egy kis könyvben, aminek a címe "Fűszerspirál építése, gondozása". 1-2 m átmérőtől egészen nagy dombig megvalósítható lehetne.

Előnye, hogy észak-dél tájolással egy helyen bemutathatóak a különböző éghajlati területekről származó növények. Játékos csiga formája és bebarangolható ösvénye meg csalogatja a kalandvágyó ifjúságot.

Hú, ennyi hirtelen ötlet volt bennem

De tényleg szűkítsd valahogy a kérdésköröket, mert itt a tavasz és a kertészeknek egyre kevesebb idejük marad a netre

végül itt egy link a könyvről, de nem reklámnak szánom, véletlenszerűen szúrtam be a Google találatok közül:

www.szepzold.hu/a_fuszerspiral_epitese_gondozasa__

Üdv!

Marietta
Nagy Marietta
Hozzászólás: 39

Válasz: Iskolakerthez egy kis segitség. 1 éve 3 hónapja  
Ezt is nagyon koszonom:)
Dubenko Szergej
Hozzászólás: 2

Válasz: Iskolakerthez egy kis segitség. 1 éve 2 hónapja  
Kedves Szergej!
Csak remélni merem,hogy nem arra gondolt,hogy megírjuk Ön helyett a szakdolgozatát.Pedagógiai szempontból felettébb helytelen lenne.Ha, mint végzett szakember,a valóságban is meg kell oldania egy feladatot,hogyan fogja megtenni? Keressen,kutasson a net-en,de ne így.
Kis János
Hozzászólás: 90

FelOldal: 1
a legutolsó hozzászólásokat az íróasztalra tehetjük

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció »

Kerti bolt

Kosár tartalma:
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.
Megrendelés

Növénykereső