Készítsünk almabort!

Ha túl sok almánk termett, többféle különlegességet is készíthetünk belőle, méghozzá nagyon egyszerűen. Ilyen különlegesség például az almabor.

Hozzávalók:

1 kg alma
1 kg cukor
5 liter víz

Az almát mossuk meg, vágjuk ki az ütődött részeket, majd reszeljük vagy daráljuk le. A cukrot feloldjuk a vízben, majd a reszelt almával együtt beleöntjük egy nagy befőttesüvegbe. Az üveget lazán takarjuk le. Szobahőmérsékleten 10 napig érleljük, majd tiszta szitán átszűrjük.

A szűrletet 3-4 hétig tovább érleljük, amíg teljesen le nem tisztul. Ezután le kell fejteni, üvegekbe tölteni és ledugaszolni. A már lezárt üvegeket 20 percre helyezzük 60-70 °C-os vízfürdőbe csírátlanítás végett. Az így elkészített almabor legalább 2 évig eltartható.