Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Erdők-mezők ajándéka: a gomba

E-mail Nyomtatás

A kertészember jön-megy, igyekszik megismerni a hazai - és mostanában már a határainkon túli - vidékeket, azok népét, szokásaikat, termesztett és vadon élő növény- és állatvilágát.

Ha ideje engedi, akkor végigjárja a nemzeti parkokat, a természetvédelmi területeket és megszemléli a családi kerteket (amelyeknek a pázsitja természetesen mindig zöldebb, mint az övé)!

Gombaszedés

Magam is szívesen járom az ország erdőit, szántóföldjeit, kertészeteit és még most, élemedett koromban is sokat tanulok a látottakból, meg abból, hogy kertészekkel, erdészekkel, pásztorokkal, szántó-vető gazdákkal beszélgetek. Gyakran ejtünk szót a vadon élő gombákról is (nem csak a kincset érő, föld alatt fejlődő szarvasgombáról). Olykor van alkalmam eszmét cseréim gombakertész szakemberekkel is, akik ma már nemcsak csiperkét, hanem laska, shiitake és más étkezési gombákat is termesztenek. Legutóbb Egerbaktán mesélték el nekem, hogy ők szeptemberben rendszeresen gyűjtik a vargánya gombát, osztályozzák, csomagolják és külföldön értékesítik.

Pöfeteg

Mindenkit jó szívvel biztatok, hogy vegyenek részt egy-egy gombagyűjtő kiránduláson, hiszen tavasztól késő őszig mindig lehet találni igen kiváló ízű, zamatú, vadon élő gombákat, amelyek közül a csiperkefélék, a szegfű, az őzláb, a sárga rókagomba, a vargányafélék a legelterjedtebbek.

Csiperke

Vannak azonban veszedelmesen mérgező gombák is, mint például a gyilkos galóca, amely a legtöbb halálos mérgezésért felelős, valamint a susulykafélék, a sátántinóru, a párducpereszke, a tölcsérgombák stb. Ezért a gombagyűjtés alapszabálya az, hogy: csak a biztosan ismert gombákat szabad gyűjteni! Ha pedig kétségeink vannak, akkor kérjük ki gombaszakértő véleményét és tanácsát! A gombákkal kapcsolatos babonák (a forrázott gomba nem mérgező, a mérges gombától az ezüstkanál megfeketedik, a mérgező gombák csípősek, rossz szagúak vagy feltűnő színűek) biztosan félrevezetik az embert!

Gyilkos galóca
Ilyen a gyilkos galóca

Tessék tehát gombász-könyvet vinni a hátizsákban és csak friss, jól ismert gombát a kosárba tenni.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső