Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Hogy teleltessem a begóniagumókat?

E-mail Nyomtatás

A gumós begónia (Begonia tuberhybrida) igen hálás, virágos növény, amely tavasztól az őszi fagyokig folyamatosan nyitja mutatós, forma- és színgazdag virágait.

A gumókat ablak- vagy erkélyládába, cserépbe, virágtartóba, illetve a szabadba szokták kiültetni. Félárnyékos helyet, bőséges öntözést és kéthetente tápoldatozást igényel.

Ilyen is lehet a begónia levele

A begónia fagyérzékeny növény, az első őszi fagyok hatására a húsos levelei lehervadnak. A gumókat célszerű már a fagyok beállta előtt kiszedni a földből.

Begónia

A leveleket, hajtásokat óvatosan lecsavarjuk a gumóról, megtisztítjuk a földtől (esetleg lemossuk, de akkor néhány órán át szikkasztani kell!). Ha a nyár folyamán lisztharmat fertőzést tapasztaltunk volna a leveleken, akkor ajánlatos a gumót 2%-os Thiovit oldatban megfüröszteni.

Begónia

Az ily módon előkészített, száraz gumókat fűrészporral, rostos tőzeggel vagy homokkal megtöltött ládába rétegezve, fagymentes, de hűvös helyen tároljuk a tavaszi kiültetésükig.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső