Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Padlizsán (tojásgyümölcs) termesztése és felhasználása

E-mail Nyomtatás
Az akár 1 m magasra is megnövő tojásgyümölcs (Solanum melongena) - ismertebb nevén padlizsán - a burgonyafélékhez tartozó egyéves növény.

A padlizsán az olasz és görög konyhában jelent meg először

Eredetileg Kelet-Indiából származik, innen került be Európa déli területeire - elsőként Olaszországot és Görögországot hódította meg -, majd a többi mediterrán éghajlatú országban is termeszteni kezdték. Rövid idő alatt közkedvelt zöldségnövénnyé vált, a helyi konyhákban számos étel alapanyaga, köszönhetően annak, hogy igen sokféle módon elkészíthető.

Padlizsán

A növény termésének magas a C-vitamin tartalma, valamint gazdag karotinban és ásványi sókban.

Gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló, kb. 80 cm, szára fásodó. Levelei 8-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat.

Padlizsán

A padlizsán termesztése úgy történik, mint a paprikáé

Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbbé vált, egyre többen ültetik kertjükbe.

Szaporítása magvetéssel a legegyszerűbb. Ha palántákkal próbálkozunk, ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki, ha már elég kedvező az idő, mivel a növény kedveli a meleget (25 °C-os hőmérsékleten fejlődik legjobban), valamint a napi több órás napsütést.

A földjét a kiültetés előtt ássuk fel, trágyázzuk, hasonlóan ahhoz, mintha paprikát ültetnénk. A tápanyagszegény talajban a növény satnya marad, nem fejlődik megfelelően.

A magokat március utolsó napjaiban ültessük el, majd a kb. 8-10 nappal később kikelő magoncokat ritkítás után május közepe táján ültessük ki a szabadba (ha már éjjel sem hűl a levegő 15 °C alá). A kiültetésig biztosítsunk a növénynek 18-20 °C-os hőmérsékletet.

Akár több palántát is ültethetünk egymás mellé, ügyelve arra, hogy az ideális sor- és tőtávolság kb. 40x40 cm. A talajt ültetés után alaposan öntözzük be, és a földet nyáron se hagyjuk kiszáradni.

A padlizsán elkészítése

Az első termések július végén, augusztus elején várhatók. Csak a teljesen érett termést szüreteljük le, ha túl korán leszedjük, elmarad a további zöldséghozam. Ha viszont a kelleténél később szedjük le, a termés íze kellemetlen keserű lesz. A kellően érett termés színe szép élénk, héja fényes, míg a túléretté sötét és matt.

Padlizsán

A termés hűvös helyen kb. egy hétig tartható el. Készíthető belőle egyebek mellett pástétom, de kirántva is ízletes, sőt akár meg is tölthetjük vagy süthetjük.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső