Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

A szamóca gondozása virágzás után

E-mail Nyomtatás

A szamócatövek már elvirágzottak vagy most virágoznak. A szüretig a töveknek sok gondozásra van azonban még szükségük.

Szamóca

Fontos a tápoldatozás, a gyomirtás és a  metszés

Ezek közül a legfontosabb a tövek táplálása elsősorban nitrogéntartalmú műtrágya oldatával. A feltörő gazok ellen kapálással vagy gyomlálással védekezünk. A tövek közti talajt szalmával, törekkel, lekaszált fűvel vagy fűrészporral takarjuk le. Ennek nagy előnye, hogy az érő gyümölcsök nem szennyeződnek a felcsapódó vízcseppektől homokkal vagy sárral.

Szamóca

Ilyenkor már megindul az ostorindák képződése Ezek később le is gyökeresednek. Érdemes lemetszeni őket a tövekről, mert akadályozzák a kapálást és mivel sok tápanyagot fogyasztanak, csökkentik a bogyók tömegét és apróbbá teszik azokat.

Folyamatos növényvédelem

Igen gyakran támadja meg az érőfélben levő gyümölcsöket a szürkepenész, amely ellen a Mythos nevű gombaölőszer 0,2 %-s oldatával lehet eredményesen védekezni. Ennek az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje csupán öt nap.

Gyakran teszik fel a termelők azt a kérdést, hogy a gombabetegséggel fertőzött, foltos leveleket a szüret után el lehet-e távolítani a tövekről? Igen! A fertőzött levelek levágása nyomán csökken az atka és szürkepenész fertőzés, megerősödnek és többet teremnek a tövek.

És ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a sziklakertbe, meg a rakott fal réseibe is lehet szamócatöveket telepíteni.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső