Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

A szilveszteri mákvetés szerencsét hoz?

E-mail Nyomtatás

A mák hidegtűrő növény, ezért a magját minél korábban kell a finoman elmunkált talajba elvetni.

Közeledik a kikelet, a mákvetés ideje . A mák hidegtűrő növény, ezért a magját minél korábban kell a finoman elmunkált talajba elvetni. Mint gyakorló gazdának, akkor volt a legjobb máktermésem, amikor egy esztendőben - szép, napos időben - szilveszterkor vetettük el a mákot.

mak

De emlékszem arra a hőskorra is, amikor "mákosrépát" termeltünk az állami gazdaságban oly módon, hogy a cukorrépa magja közé kevertük a mák vetőmagját, és így a két növény együtt nőtt fel, csak a mák korábban került betakarításra, mint a cukorrépa.

A mák kedvelt, jól és biztonságosan értékesíthető termény, a belőle hazai gyárban készített morfin korlátlanul értékesíthető a világpiacon, csak az egészségügy illetékesei tartják aggályosnak a drogtartalma miatt.

Mi lesz, ha megdézsmálják a máktermő táblát és a tokokból illegálisan készítenek kábítószert? - teszik fel a nehezen megválaszolható kérdést. Úgy vélem, emiatt nem indokolt lemondani a jövedelmező máktermelésről, meg kell szigorítani a mezőőri szolgálatot (erről egyébként hatályos törvény intézkedik) és a máktok forgalmazását is.

Miként eddig, ezután is elkerülhető a mák illetéktelen felhasználása. A vasúti közlekedést sem szüntetik be azért, mert a vonat olykor balesetet okoz, hanem szigorúbban szabályozzák a közlekedés rendjét. Kívánom tehát, idén is legyen elegendő mákunk!

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső