Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Új telkemen van néhány öreg gyümölcsfa. Mit tegyek velük?

E-mail Nyomtatás

Egy telken, amelyen remélhetőleg rövidesen csinos hajlék fog állni és azt gondozott kert veszi körül, az öreg fák nagy értéket képviselnek.

Még akkor is érdemes megkegyelmezni nekik, ha már nem érlelnek fogyasztható gyümölcsöt, de árnyékot adnak és fellazítják a betelepítésre váró telek egyhangúságát.

almafa

Persze a vén fákat is kissé rendbe kell hozni: az alatta növekvő sarjakat ki kell szedni, a száraz ágakat le kell vágni, a koronát kissé meg kell formázni és az alapvető (tavaszi lemosó) permetezést is végre kell hajtani, nehogy kártevőket, betegségeket terjeszthessen.

Ha az ültetendő csemeték néhány év múltán felcseperednek, akkor fokozatosan meg lehet szabadulni a kivénhedt „szolgáktól”, de az is lehet, hogy a látványos, dekoratív törzsű fákat felfuttatjuk borostyánnal, futórózsával, trombita folyondárral vagy más, virágos növénnyel, illetve a derékmagasságban visszavágott tönkre virágtartó edényt helyezünk el.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső