Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Kajszilva: a kajszi és a szilva házassága

E-mail Nyomtatás

Se kajszi, se szilva, hanem a kettő fajhibridje: a kelet-ázsiai fajtakörbe tartozó szilvafajok és a kajszi öröklési anyagát hordja magában.

Az első kísérletek ezen a téren a XX. század elején Luther Burbank, világhírű növénynemesítő kezdte el, a termelésben levő fajták azonban csak később alakultak ki és viselik a japán típusú nagyméretű szilvák jellegzetességeit.

Kajszilva

Itthon három fajtával kapcsolatban vannak termelési tapasztalatok: A Dapple Dandy 80-90-g-os gyümölcsei augusztus elején érnek, a Flavor Grenate 60-70 g-os gyümölcseit ugyanebben az időben, a Flavor King 100-120 g-os piros, magvaváló gyümölcseit pedig augusztus közepén lehet szüretelni.

A kajszilva (plumcot) számára a kompakt vázakorona felel meg a legjobban. Virágai április közepén nyílnak. A gyümölcskezdeményeket ajánlatos ritkítani, majd az érett gyümölcsöket folyamatosan szedni. Kártevői közül a gyümölcsmolyok és a levéltetvek jelentősek.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső