Bálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldalaBálint Gazda Honlapja | A kert, a kertész, a kertészet és a kertészkedés oldala

Hogyan nyírjuk a füvet, hogy szép pázsitunk legyen?

E-mail Nyomtatás

Hogy sikerült ilyen smaragdzöld gyepet nevelni? - kérdezte az amerikai turista a pázsitot nyíró angol úrtól. Nagyon egyszerű - válaszolta a megkérdezett - csak el kell vetni a fűmagot, és 300 évig rendszeresen kell nyírni!

Sokan ismerik a régi anekdotát, és aki már kipróbálta, az tudja, hogy a szép pázsit valóban nem bonyolult eljárások alkalmazásának, hanem kitartó, következetes munkának és nem kevés anyagi ráfordításnak az eredménye.

Mit kell tenni, hogy pázsitunk rászolgáljon az elismerésre?

Tél végén az egyik szezonnyitó munka a gyep takarítása, a levelek, hulladékok eltávolítása. Ekkor kell elegyengetni a vakondtúrásokat és bepótolni a foltokat. A gyeptelepítés óta megnőtt fák árnyékában a gyep kiritkul, kipusztul, ezért fű helyett ide talajtakaró évelő növényeket (borostyánt, télizöld meténget, árvacsalánt stb.) ültessünk.

A vegetáció megindulása után fogasoljuk meg a gyepet. Az erre szolgáló szerszám meghasogatja a talajt, lehetővé teszi, hogy a levegő és a csapadékvíz a fű gyökérzetéhez jusson, kitépi a gyomokat, a mohát és az elhalt fűcsomókat. A fogasolás hatására megfiatalodik a pázsit!

Fontos a rendszeres nyírás

A rendszeresen nyírott gyep módfelett sok tápanyagot használ el, ezért most ― április elején ― trágyázásra van szükség. A legharmonikusabb tápanyagellátást a szárított, apró morzsás marhatrágya nyújtja, de most már kapható teljes értékű, lassan bomló és vízben oldva kijuttatható műtrágya is.

A pázsitot április közepétől október közepéig 7-10 naponta kell nyírni, amikor a fűszálak 8-10 cm magasra nőttek. Az első és az utolsó nyírás kissé magasabb legyen!

Fűnyíró

Gyomot is kell irtani

Nagyon fontos munka a gyomirtás. Különösen veszélyesek az évelő gyomok (gyermekláncfű, fehérhere, útifű, tarack) amelyek a körülöttük levő fűcsomókat is elnyomják. Ellenük gyomlálással és gyomirtó szert is tartalmazó műtrágya kiszórásával védekezhetünk.

Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
Új hozzászólás írásához kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon.

5 perc kert

Kérjen emlékeztetőt az aktuális kerti munkákról! Kérdezzen, válaszoljon, írjon és ismerkedjen. Regisztráció » 

Növénykereső